Otvorene prijave za Translab - laboratorij za književno prevođenje s talijanskog na hrvatski jezik

Translab laboratorij za književno prevođenje s talijanskog na hrvatski jezik prepoznat je kao vrlo vrijedan i koristan projekt koji zahvaljujući podršci Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i Društva hrvatskih književnih prevodilaca ide dalje i u 2021. godini. Ovim vas putem pozivamo da se prijavite za sudjelovanje u njemu.


Sljedećih dana okupljamo radnu skupinu koja će se tijekom 2021. godine jedan petak u mjesecu, s pauzom u srpnju i kolovozu, okupljati u prostorijama Talijanskog instituta za kulturu (Preobraženska 4) ili, iznimno dok to zahtijeva epidemiološka situacija, na internetskoj platformi Zoom. Predviđeno je deset radnih seansi tijekom 2021. godine (izuzev ljetnih mjeseci), a polaznici za svaku pojedinu radionicu trebaju unaprijed poslati pitanja i probleme te prijevod zadanog broja kartica kako bi se na radionici svi mogli što učinkovitije uključiti u raspravu, rješavati otvorena pitanja, a po potrebi zajedničkim snagama dotjerivati tekst. Svako okupljanje vodi pozvani mentor ili mentorica s kojima će polaznici, osim o zadanom prijevodu, moći diskutirati i o problemima s kojima se susreću i u svojim ostalim prijevodnim projektima.


S radom započinjemo 19. ožujka 2021., a prijaviti se mogu osobe koje se već bave književnim prevođenjem s talijanskog jezika i studenti diplomskog studija talijanistike koji pohađaju kolegije iz književnog prevođenja. Kako je zbog prostora i učinkovitosti projekta broj slobodnih mjesta ograničen na desetero polaznika, u slučaju većeg broja prijavljenih kandidate ćemo u suradnji s mentorima izabrati na temelju probnog prijevoda.


Molimo vas da nam svoju prijavu s kratkim životopisom pošaljete najkasnije do nedjelje, 28. veljače 2021.


Zahvaljujući subvenciji zagrebačkog Talijanskog instituta za kulturu radionica je besplatna za sve njezine polaznike.

Svoje prijave šaljite isključivo elektroničkom poštom na adresu: translabitacro@gmail.com 

 Podijeli na društvenim mrežama