Dodjela Nagrada "Iso Velikanović" za 2017. godinu

U Hrvatskom državnom arhivu (Marulićev trg 21, Zagreb) u ponedjeljak 23. travnja 2018. godine u 11 sati održat će se dodjela Nagrada "Iso Velikanović“ za 2017. godinu. Nagrada za životno djelo bit će uručena gospođi Dori Maček, a godišnja nagrada, za prijevod djela Sebastiana Branta "Brod luđaka", gospodinu Dubravku Torjancu.     
     Nagrada je ustanovljena 2005. godine kao priznanje Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u području prevođenja književnih djela. Svake se godine dodjeljuje godišnja nagrada i nagrada za životno djelo. Nagrada se sastoji od medalje, povelje i novčanog iznosa, a osmišljena je i ustanovljena kao poticaj za poboljšanje kvalitete i vrijednosti književnih prijevoda te popunjavanje praznina u području hrvatske prijevodne literature. Na taj se način nastoji hrvatskim čitateljima približiti vrhunska djela s jezika i iz književnosti naroda koji dosad nisu zauzimali zasluženo mjesto u kontekstu naše nacionalne kulture te ujedno podržati dignitet prevoditeljske struke.
      O dodjeli nagrada odlučuje odbor od sedmero članova, koje za razdoblje od dvije godine imenuje Ministarstvo kulture iz redova uglednih prevoditelja, stručnjaka i kulturnih djelatnika. Sastav Odbora za dodjelu Nagrade "Iso Velikanović“ trenutno čine Svjetlan Lacko Vidulić, predsjednik, Vjera Balen-Heidl, Lea Kovács, Marko Kovačić, Sead Muhamedagić, Dubravka Sesar i Tatjana Tarbuk.

 Podijeli na društvenim mrežama