Dodjela Nagrade Iso Velikanović za 2016. godinu

U Hrvatskom državnom arhivu (Marulićev trg 21, Zagreb) 11. travnja 2017. godine u 12 sati održat će se dodjela Nagrade "Iso Velikanović“ za 2016. godinu. Nagrada za životno djelo bit će uručena gospođi Mirjani Hećimović, a godišnja nagrada, za prijevod djela Roberta Gravesa "Bijela božica – povijesna gramatika pjesničkog mita", gospodinu Dinku Telećanu.     
     Nagrada je ustanovljena 2005. godine kao priznanje Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u području prevođenja književnih djela. Svake se godine dodjeljuje godišnja nagrada i nagrada za životno djelo. Sastoje se od medalje, povelje i novčanog iznosa.
         Nagrada je osmišljena i ustanovljena kao poticaj za poboljšanje kvalitete i vrijednosti književnih prijevoda te popunjavanje praznina u području hrvatske prijevodne literature. Na taj se način nastoji hrvatskim čitateljima približiti vrhunska djela s jezika i iz književnosti naroda koji dosad nisu zauzimali zasluženo mjesto u kontekstu naše nacionalne kulture te ujedno podržati dignitet prevoditeljske struke.
      O dodjeli nagrada odlučuje odbor od sedmero članova, koje za razdoblje od dvije godine imenuje Ministarstvo kulture iz redova uglednih prevoditelja, stručnjaka i kulturnih djelatnika.
      Sastav Odbora za dodjelu Nagrade "Iso Velikanović“ čine Mate Maras, predsjednik, Ana Prpić, Sead Muhamedagić, Marko Kovačić, Petra Mrduljaš Doležal, Dubravka Sesar i Karmela Cindrić.

 Podijeli na društvenim mrežama