“Od izvornika do prijevoda” godišnja je izložba na kojoj članovi DHKP izlažu prijevode koje su izradili od protekle izložbe. Uz izložbu snimljen je i film Beskonačni prijevod a prve četiri izložbe objavljene su na CD-u.

Cilj izložbe, koja prikazuje objavljeni prijevod, prevoditeljevu biografiju i bibliografiju, i ono najvažnije, usporedbu između izvornika i prijevoda, dvojak je: kao prvo transparentno predstavljanje ključnog dijela naše aktivnosti, koji najčešće ostaje neotkriven, jer se o uspješnosti sudi isključivo temeljem konačnog proizvoda, dakle samo jedne strane procesa, i kao drugo stvaranje svijesti o parametrima prevoditeljskog zadatka, čime se prevoditelju u jednakoj mjeri pripisuju (umjetničke) zasluge, kao što ga se i opterećuje odgovornošću za gubitke i iskrivljenja u odnosu prema izvorniku.

Izložba se postavlja u knjižnici (otvorenje je, sada već tradicionalno, u zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića) ili drugom javnom prostoru u obliku niza panoa, a u trajanju od dva tjedna do mjesec dana. Nakon toga knjižnica kreće na turneju po drugih hrvatskim gradovima.

Uredništvo DHKP

Otvorenje 17. godišnje izložbe "Od izvornika do prijevoda" i okrugli stol, 5. 6. u 18 sati, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5

Srdačno vas pozivamo na otvorenje 17. izložbe “Od izvornika do prijevoda”krugli stol ponedjeljak 5. lipnja 2023. u 18 sati Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.

Ovogodišnji okrugli stol uz 17. izložbu prijevoda ima naslov Prevodi i uči dok si živ, a posvećen je cjeloživotnom obrazovanju prevodilaca u današnjem sve dinamičnijem i nesigurnijem tehnološkom okruženju. Dok je negdje moguće upisati studij prevoditeljstva na diplomskoj i poslijediplomskoj razini, drugdje na filološkim studijima nije ustrojen ni prevodilački smjer, a književno je prevođenje slabo zastupljeno. S druge pak strane, skokoviti razvoj i široka dostupnost umjetne inteligencije tjeraju nas da ukupnu obrazovnu paradigmu, kao i budućnost prevođenja promislimo iznova.

O sadašnjim prednostima i manjkavostima u formalnoj naobrazbi, o oblicima cjeloživotnog učenja za prevodioce – od radionica do rezidencija – ali i o mogućim budućim smjerovima neformalnog i formalnog obrazovanja književnih prevodilaca govorit će Dalibor Joler, Sandra Ljubas i Tomislav Kuzmanović, književni prevodioci i akteri u školskom i visokoškolskom sustavu, s iskustvom sudjelovanja u različitim oblicima formalnog i neformalnog učenja i podučavanja prevođenja.

Okrugli stol moderira Anda Bukvić Pažin.


Radujemo se vašem dolasku!16. godišnja izložba prijevoda i okrugli stol "Sva je komunikacija prevođenje", 6. lipnja u 18 sati, knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Zagreb

Drage članice, dragi članovi! 

Srdačno vas pozivamo na otvorenje 
16. izložbe “Od izvornika do prijevoda” okrugli stol ponedjeljak 6. lipnja 2022. u 18 sati Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.


U sklopu otvorenja izložbe tradicionalno se održava okrugli stol, ove godine na temu Sva je komunikacija prevođenje.

Prevoditelji i prevoditeljice prevode, i ne moraju jedni drugima objašnjavati što to znači: znamo o čemu govorimo kada govorimo o prevođenju. Međutim, što se događa ako promijenimo temeljne postavke? Što ako prevođenje nije prijenos koji neophodno uključuje izvrsno poznavanje dvaju kultura i jezika? Što ako je sva komunikacija prevođenje?

Ideja da bez prevođenja nema ljudske komunikacije bit će polazište okruglog stola Društva hrvatskih književnih prevodilaca uz ovogodišnju izložbu prijevoda. Prvi put ćemo okupiti ljude koji nisu prevodioci u očekivanom smislu riječi, ali svi oni nešto prevode u svojim disciplinama: misli u tekst, tekst u izvedbu na sceni, zapis u glazbu, znanost u popularnu i dostupnu verziju te znanosti.

O prevođenju kao komunikaciji u znanosti i umjetnosti, iz vlastitog interdisciplinarnog iskustva govorit će nam fizičar i popularizator znanosti Saša Ceci, dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro i glazbenica Mirela Priselac Remi. Okrugli stol osmišljava i moderira Anda Bukvić Pažin.Radujemo se vašem dolasku!


Film "Beskonačni prijevod" na YouTube kanalu DHKP-a

Ovdje je dostupan za pregled film "Beskonačni prijevod".
Radi se o nizu intervjua koje je s petnaestero književnih prevodilaca, članova DHKP-a, vodila Petra Pugar. Film je nastao u povodu održavanja 15. godišnje izložbe DHKP-a "Od izvornika do prijevoda", a konceptom se nastavlja na istoimeni film Nataše Medved snimljen nakon prve izložbe. 

Cilj filma bio je predstaviti često nevidljive autore prijevoda i odgovoriti na pitanje što je književno prevođenje u Hrvatskoj 2021. godine. 

Uživajte u filmu!
15. izložba "Od izvornika do prijevoda" - online

Ovogodišnju, petnaestu po redu, izložbu "Od izvornika do prijevoda" Društva hrvatskih književnih prevodilaca možete pregledati i online, klikom na sljedeći gumb: 15. godišnja izložba društva "Od izvornika do prijevoda" (PDF, 145 MB)

15. godišnja izložba "Od izvornika od prijevoda" i okrugli stol - 7.6. u 18 sati, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

Srdačno vas pozivamo na otvorenje 15. izložbe “Od izvornika do prijevoda” okrugli stol ponedjeljak 7. lipnja 2021. u 18 sati Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.

U sklopu otvorenja izložbe tradicionalno se održava okrugli stol, ove godine na temu Uloga stila u književnom prevođenju. Sudionici okruglog stola će pokušati raščlaniti ulogu stila i odnosa autor/prevodilac pri prevođenju književnih tekstova.

Sudjeluju: Tomislav Brlek, Nataša Govedić, Sead Muhamedagić

Moderira: Adrian Cvitanović

 

Otvorenje izložbe i razgovor će se održati uz provođenje i pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera (obavezno nošenje maske, dezinfekcija ruku i upisivanje na listu posjetitelja na ulazu u knjižnicu).