Talijanistički Translab 2023.

Translab – laboratorij za književno prevođenje s talijanskog na hrvatski jezik


Translab – laboratorij za književno prevođenje s talijanskog na hrvatski jezik prepoznat je kao vrlo vrijedan i koristan projekt, koji zahvaljujući podršci Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i Društva hrvatskih književnih prevodilaca ide dalje i u 2023. godini.

Pozivamo vas da se prijavite za sudjelovanje i pohađanje Translabovih radionica.


Program se provodi kao niz od deset petosatnih radionica, koje se održavaju u Zagrebu, jedan petak u mjesecu, s ljetnom stankom u srpnju i kolovozu. Do travnja 2023. okupljat ćemo se u prostorijama Društva hrvatskih književnih prevodilaca (Trg kralja Petra Svačića 15, 2. kat), a nakon toga u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu (Preobraženska 4).


Zahvaljujući subvenciji zagrebačkog Talijanskog instituta za kulturu, program Translaba besplatan je za sve polaznike.


Polaznici ipak imaju obveze prema Translabu: za svaki susret trebaju najmanje tjedan unaprijed poslati prijevod zadanog teksta te pitanja i probleme za raspravu, kako bi se na radionici svi mogli što učinkovitije uključiti u rad, rješavati otvorena pitanja i zajedničkim snagama dotjerivati prijevod. Radionice vode pozvane mentorice i mentori, ugledni i iskusni književni prevodioci, traduktolozi, filolozi, urednici, lektori i drugi stručnjaci za književnost i književno prevođenje. Polaznici im se mogu obratiti također s pitanjima o drugim svojim prijevodnim projektima.


Primamo desetero polaznika, a u slučaju većeg broja prijavljenih izabrat ćemo ih u suradnji s mentorima na temelju probnog prijevoda. Prijaviti se mogu osobe koje se već bave književnim prevođenjem s talijanskog jezika i studenti diplomskog studija talijanistike koji pohađaju kolegije iz književnog prevođenja.


Molimo vas da nam svoju prijavu s kratkim životopisom (do 1000 znakova s razmacima) pošaljete elektroničkom poštom na adresu translabitacro@gmail.com najkasnije u ponedjeljak 13. veljače 2023.


 Podijeli na društvenim mrežama