“Od izvornika do prijevoda” godišnja je izložba na kojoj članovi DHKP izlažu prijevode koje su izradili od protekle izložbe. Uz izložbu snimljen je i film Beskonačni prijevod a prve četiri izložbe objavljene su na CD-u.

Cilj izložbe, koja prikazuje objavljeni prijevod, prevoditeljevu biografiju i bibliografiju, i ono najvažnije, usporedbu između izvornika i prijevoda, dvojak je: kao prvo transparentno predstavljanje ključnog dijela naše aktivnosti, koji najčešće ostaje neotkriven, jer se o uspješnosti sudi isključivo temeljem konačnog proizvoda, dakle samo jedne strane procesa, i kao drugo stvaranje svijesti o parametrima prevoditeljskog zadatka, čime se prevoditelju u jednakoj mjeri pripisuju (umjetničke) zasluge, kao što ga se i opterećuje odgovornošću za gubitke i iskrivljenja u odnosu prema izvorniku.

Izložba se postavlja u knjižnici (otvorenje je, sada već tradicionalno, u zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića) ili drugom javnom prostoru u obliku niza panoa, a u trajanju od dva tjedna do mjesec dana. Nakon toga knjižnica kreće na turneju po drugih hrvatskim gradovima.

Uredništvo DHKP

Godišnja izložba u srednjoj školi Mate Blažine u Labinu

U sklopu obilježavanja 70. obljetnice rada srednje škole Mate Blažine u Labinu, Rudarska 4, u  ponedjeljak 15.5. u 10:30 sati u holu škole bit će otvorena 10. godišnja izložba Društva hrvatskih književnih prevodilaca „Od izvornika do prijevoda“. Osim u holu škole, izložba je postavljena i u knjižnici škole te u kabinetu stranih jezika, a moći će se razgledati do kraja školske godine.

Izložbu će otvoriti član DHKP-a Nenad Patrun koji će u sklopu Dana otvorene nastave za učenike održati i predavanje o radu književnih prevodilaca.

Dobrodošli!


10. godišnja izložba prijevoda članova DHKP-a u Puli

Jubilarnu 10. godišnju izložbu prijevoda članica i članova DHKP-a do kraja studenog možete pogledati u Središnjoj knjižnici u Puli, Kandlerova 39. 

10. godišnja izložba prijevoda članova DHKP-a u Rijeci

Jubilarnu 10. godišnju izložbu prijevoda članica i članova DHKP-a od 31. listopada do 11. studenog možete pogledati u Narodnoj čitaonici u Rijeci, Korzo 24. Jubilarna 10. godišnja izložba prijevoda članova DHKP-a

Jubilarnu 10. godišnju izložbu prijevoda članova DHKP-a od danas, 5. rujna, možete razgledati u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku, Rimska bb.

Izložba će u Sisku biti postavljena do 17. rujna. 


10. izložba prijevoda u Karlovcu

Jubilarnu 10. godišnju izložbu prijevoda članova DHKP-a i ove godine možete razgledati u Knjižnici za mlade u Karlovcu, Banjavčićeva 8.

Izložba će u karlovačkoj knjižnici biti postavljena do 3. rujna. 

Dođite!