“Od izvornika do prijevoda” godišnja je izložba na kojoj članovi DHKP izlažu prijevode koje su izradili od protekle izložbe. Uz izložbu snimljen je i film Beskonačni prijevod a prve četiri izložbe objavljene su na CD-u.

Cilj izložbe, koja prikazuje objavljeni prijevod, prevoditeljevu biografiju i bibliografiju, i ono najvažnije, usporedbu između izvornika i prijevoda, dvojak je: kao prvo transparentno predstavljanje ključnog dijela naše aktivnosti, koji najčešće ostaje neotkriven, jer se o uspješnosti sudi isključivo temeljem konačnog proizvoda, dakle samo jedne strane procesa, i kao drugo stvaranje svijesti o parametrima prevoditeljskog zadatka, čime se prevoditelju u jednakoj mjeri pripisuju (umjetničke) zasluge, kao što ga se i opterećuje odgovornošću za gubitke i iskrivljenja u odnosu prema izvorniku.

Izložba se postavlja u knjižnici (otvorenje je, sada već tradicionalno, u zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića) ili drugom javnom prostoru u obliku niza panoa, a u trajanju od dva tjedna do mjesec dana. Nakon toga knjižnica kreće na turneju po drugih hrvatskim gradovima.

Uredništvo DHKP

Godišnja izložba prijevoda u Gradskoj knjižnici Zadar

Godišnja izložba prijevoda članova Društva hrvatskih književnih prevodilaca opet se predstavlja u Zadru!

11. izložbu prijevoda članova DHKP-a od 30. travnja do 12. svibnja možete pogledati u Gradskoj knjižnici Zadar, Stjepana Radića 11B.


Predstavljanjem u Zadru zaključit ćemo turneju prošlogodišnje 11. izložbe prijevoda, a u tijeku su i pripreme za novu, 12. izložbu prijevoda članova DHKP-a.


                                                            

Godišnja izložba prijevoda prvi put u Malom Lošinju!

Godišnja izložba prijevoda članova Društva hrvatskih književnih prevodilaca prvi put predstavlja se u Malom Lošinju!

11. izložbu prijevoda članova DHKP-a do 31. ožujka možete pogledati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mali Lošinj, Zagrebačka 2.


11. godišnja izložba u Vukovaru

11. izložba prijevoda članova Društva hrvatskih književnih prevodilaca i ove godine posjećuje Hrvatski dom Vukovar. Izložbu u Hrvatskom domu Vukovar, J.J. Strossmayera 20, ove godine možete razgledati od 23. listopada do 3. studenog. Dođite i saznajte što čitati!11. izložba prijevoda u Rijeci

Godišnja izložba prijevoda članova Društva hrvatskih književnih prevodilaca i ove godine predstavlja se u Rijeci.

11. izložbu prijevoda članova DHKP-a do 30. rujna možete pogledati u Narodnoj knjižnici, Korzo 24, Rijeka.


11. izložba prijevoda u Sisku

Nakon otvorenja u zagrebačkom Bogdanu Ogrizoviću te gostovanju u zagrebačkoj knjižnici Prečko i karlovačkoj Knjižnici za mlade, godišnja izložba prijevoda članova DHKP svoju turneju nastavlja u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku, Rimska ulica 27.

Izložba je postavljena 18. kolovoza a moći će se razgledati do 1. rujna.


11. izložba prijevoda u Karlovcu

11. godišnju izložbu prijevoda članova DHKP-a i ove godine možete razgledati u Knjižnici za mlade u Karlovcu, Banjavčićeva 8.

Izložba će u karlovačkoj knjižnici biti postavljena do 16. kolovoza. 

Dođite!


11. godišnja izložba "Od izvornika do prijevoda" u zagrebačkoj knjižnici Prečko!

Nakon otvorenja i gostovanja u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana  Ogrizovića, 11. godišnja izložba "Od izvornika do prijevoda" postavljena je u još jednoj zagrebačkoj knjižnici - Knjižnici Prečko, Josipa Slavenskog 12.

Izložbu u Knjižnici Prečko možete razgledati do 28. srpnja, a potom izložba kreće na svoju hrvatsku turneju. 11. godišnja izložba "Od izvornika do prijevoda"

Srdačno vas pozivamo na otvorenje 11. izložbe “Od izvornika do prijevoda” i okrugli stol u ponedjeljak 5. lipnja 2017. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.

 

Okrugli stol uz našu tradicionalnu izložbu književnih prijevoda ove godine nosi naslov "Prevoditelj kao pjesnik", a u razgovoru će sudjelovati Branko Čegec, Lea Kovács, Tonko Maroević i Ingrid Šafranek. Razgovor moderira Anda Bukvić Pažin.

 

 Radujemo se vašem dolasku!