“Od izvornika do prijevoda” godišnja je izložba na kojoj članovi DHKP izlažu prijevode koje su izradili od protekle izložbe. Uz izložbu snimljen je i film Beskonačni prijevod a prve četiri izložbe objavljene su na CD-u.

Cilj izložbe, koja prikazuje objavljeni prijevod, prevoditeljevu biografiju i bibliografiju, i ono najvažnije, usporedbu između izvornika i prijevoda, dvojak je: kao prvo transparentno predstavljanje ključnog dijela naše aktivnosti, koji najčešće ostaje neotkriven, jer se o uspješnosti sudi isključivo temeljem konačnog proizvoda, dakle samo jedne strane procesa, i kao drugo stvaranje svijesti o parametrima prevoditeljskog zadatka, čime se prevoditelju u jednakoj mjeri pripisuju (umjetničke) zasluge, kao što ga se i opterećuje odgovornošću za gubitke i iskrivljenja u odnosu prema izvorniku.

Izložba se postavlja u knjižnici (otvorenje je, sada već tradicionalno, u zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića) ili drugom javnom prostoru u obliku niza panoa, a u trajanju od dva tjedna do mjesec dana. Nakon toga knjižnica kreće na turneju po drugih hrvatskim gradovima.

Uredništvo DHKP

11. godišnja izložba "Od izvornika do prijevoda" u zagrebačkoj knjižnici Prečko!

Nakon otvorenja i gostovanja u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana  Ogrizovića, 11. godišnja izložba "Od izvornika do prijevoda" postavljena je u još jednoj zagrebačkoj knjižnici - Knjižnici Prečko, Josipa Slavenskog 12.

Izložbu u Knjižnici Prečko možete razgledati do 28. srpnja, a potom izložba kreće na svoju hrvatsku turneju. 11. godišnja izložba "Od izvornika do prijevoda"

Srdačno vas pozivamo na otvorenje 11. izložbe “Od izvornika do prijevoda” i okrugli stol u ponedjeljak 5. lipnja 2017. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.

 

Okrugli stol uz našu tradicionalnu izložbu književnih prijevoda ove godine nosi naslov "Prevoditelj kao pjesnik", a u razgovoru će sudjelovati Branko Čegec, Lea Kovács, Tonko Maroević i Ingrid Šafranek. Razgovor moderira Anda Bukvić Pažin.

 

 Radujemo se vašem dolasku!