Lara Hölbling Matković REDOVAN ČLAN

 Životopis

Lara Hölbling Matković rođena je 1968. g. u Londonu. Klasičnu gimnaziju završila je u Zagrebu. Godine 1992. diplomirala je engleski i njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nekoliko godina radila je u školi, na televiziji i u kazalištu. Sudjelovala je u organizaciji nekoliko kazališnih festivala za djecu i mlade (1997. Nacionalni festival ASSITEJ-a Hrvatska, 1998., 2000. i 2002. Međunarodni festival Mliječni zub) te je bila producentica Zagrebačkih književnih razgovora i Pjesničkog festivala DHK. Prevodi kazališne drame (Stoppard, Auburn, McDonagh, Hare, LaBute, Thomas, Stephenson...), prozu (Tyler, Kingsolver, Steinbeck, Ephron), književno-teorijske tekstove (Mamet, Carlson, Pfister), popularno-znanstvene knjige (Shenk, Estés, Hite...) te dječju književnost (Henkes, diCamillo, Porter, Dahl...).

 

Uređuje leksikografska izdanja i književnost za djecu i mlade te je dosad uredila trideset pet naslova u izdavačkim kućama Novi Liber i Algoritam.

Autorica je knjige Moj prvi hrvatski rječnik: za djecu i odrasle u izdanju Novog Libera, za koju je 2005. dobila nagradu Kiklop za najbolju dječju knjigu. Dobitnica je Godišnje nagrade Društva hrvatskih književnih prevodilaca za 2006. za prijevod knjige Elizabetinska slika svijeta, u izdanju ArTresor naklade. Istaknuta je na Časnoj listi IBBY-a za 2010. godinu za prijevod dječjeg romana Kevina Henkesa Olivin ocean u izdanju Algoritma.

Od 1997. članica je Društva hrvatskih književnih prevodilaca, od 2004. do 2012. članica Upravnog odbora, od čega zadnje dvije godine u funkciji predsjednice DHKP-a.

Suosnivačica je Galerije knjiga - udruge za poticanje čitanja, čija je i potpredsjednica.

 Bibliografija

 Jezici

engleski  hrvatski njemački  engleski njemački  hrvatski hrvatski  engleski