Katja Grcić REDOVAN ČLAN

 Životopis

Katja Grcić (Split, 1982.) književnica je, prevoditeljica i dramaturginja. Piše poeziju, eseje, kratku prozu i dramske tekstove. Diplomirala je njemački i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru te pohađala bečki Centar za znanost o prevođenju, kao i Sveučilište Karl-Franz u Grazu. Pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu završila je MA studij kazališne dramaturgije. 

Dvostruka je dobitnica Nagrade Marin Držić za svoje dramske tekstove Strah tijela od poda i Prema podacima – DRUGA, kao i brojnih potpora, subvencija i rezidencija za svoj književni rad. Njezina monodrama Proljeće naše zlovolje (2020.) postavljena je u sklopu projekta MONOVID-19 u Zagrebačkom kazalištu mladih u režiji Anice Tomić. Drama Strah tijela od poda u režiji Hane Veček adaptirana je u radio – dramu s Doris Šarić Kukuljicom i Lanom Barić u naslovnim ulogama. S proznim i pjesničkim radovima bila je u užem izboru nagrada Sedmica (2017.) i Drago Gervais (2021.). Dvostruka je dobitnica potpore za književno stvaralaštvo Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Do sada je objavila tri zbirke poezije - Nosive konstrukcije (Meandar, 2015.), Ljeto / Summer  (Meandar, 2017.) te ISTINA nedjeljom i drugim danima (Pismo i glava, 2023.) kao i hibridni dramsko-prozni tekst Pisma Ziti (Meandar, 2020.). Drame su joj zastupljenje u zbornicima Nagrada Marin Držić: Hrvatska drama 2019. i Nagrada Marin Držić: Hrvatska drama 2022. u izdanju Disputa, te na portalu drame.hr. Suradnica je portala kritika-hdp.hr, najboljeknjige.com, plesnascena.hr, te časopisa Kazalište, Treća, Poezija i drugih. Živi i radi na relaciji Split – Zagreb – Beč. Više o njezinom radu na www.katjagrcic.com

 

 


 Bibliografija

 Jezici

engleski  hrvatski njemački  hrvatski